SKÅDESPELARBESÖK VID VISNINGEN AV SAMEBLOD TISDAG 16/5

 
Hon är sydsame född i Jämtland och bor sedan 2004 i Årstadal. Hon är skådespelare och har bland annat arbetat på Giron sámiteahter – den samiska teatern med bas i Kiruna. Under många år har hon även arbetat samepolitiskt och som föreläsare inom samisk kultur.

I SAMEBLOD spelar Ylva Gustafsson rollen som Laevie – den samiska hushållerskan som ansvarar för barnen på nomadskolan som då var obligatorisk för samiska barn. Ylva är stolt över hur fin filmen blev och hur väl den tagits emot både i Sverige och internationellt och berättar: Filmen sammanfattar mycket av samernas verklighet på 1900-talet, med rasism, fördomar och diskriminering. Den förklarar många av de utmaningar samer idag står inför.

Hon längtar ibland till Nordnorge där hon och hennes familj har hus och vistas under skolloven, men hon trivs även bra i Årstadal. Årstadal och Årsta har allt man behöver i en stor stad, säger Ylva. Här är nära till allt man kan ha glädje av i city, som kulturutbud och evenemang – men speciellt uppskattar jag närheten till skogen och vattnet. Vi älskar att vara ute. Vi badar gärna från bryggan från maj till september, tar tvärbanan till Hammarbybacken på vintern och strövar i skogen hela året.

 
Är historien i filmen sann? Möt Ylva Gustafsson i samtal med publiken efter visningen av Amanda Kernells mångfaldigt hyllade och prisbelönta SAMEBLOD tisdag 16/5 kl 13.00. Välkomna!