Årsta centrum 70 års jubileum – program!

Affisch av Andreas Slättner.

Varmt välkomna på Årsta Centrums 70-års jubileum den 1-3 september!

Den 1 november 1953 invigdes Sveriges första förortscentrum; Årsta Centrum! Detta kommer att firas stort med öppet hus i alla lokaler samt ett fullspäckat program med utomhusbio, musik, scenkonst, panelsamtal, fotoutställningar, guidade vandringar, stand-up och mycket mer.

Under det senaste året har Årsta Folkets Hus ökat utbudet av scenkonst, film och musik vilket detta jubileum erbjuder ett livligt exempel på. Firandet inleds på fredagskvällen med Årstas egen kulturklubb Club Folle samt Cinema Queer som bjuder på utomhusbio. Torget gästas av lokala företag & organisatörer samtidigt som presentationer och föredrag hålls av bl.a. Dansens Hus och Erik Ahlsén – son till Årsta Centrums arkitekt Erik Ahlsén. Årsta scenfolk håller i allsång på utescenen, hiphop-legenderna Sherlock intar golvet, och det bjuds på liveframträdanden från flera lokala band. Birgita Klepke och Malin Appeltoft bjuder på vassa spaningar och bittra analyser i deras stand-up show, och Trasiga familjen, med bland andra Viktor Brobacke, ger ett smakprov på ett musikaliskt allkonstverk för både barn och vuxna. 70-årsjubileet är gratis och öppet för alla åldrar.

Jubileet arrangeras av Årsta Folkets Hus med stöd av Stockholms stad och i samarbete med Familjebostäder, ABF Stockholm, samt Årsta bibliotek, Årstabo, Folkets Hus och Parker, ArkDes, Cinema Queer, Club Folle, Dancelab, Dansens Hus, Enskede – Årsta Hembygdsförening, Enskede fotoklubb, Folkets Bio, Klepke & Appeltofft, Podcasten Staden, Filmkonsulenterna Region Stockholm, Riksteaterföreningen SOS, SVT, Årsta kyrka, Årsta scenfolk, Årstaskolan, föreningar aktiva i Årsta Folkets Hus m fl.

Om du vill hyra bord/tält på torget för ditt företag eller förening, eller om du är sugen på att medverka som volontär kan du maila info@arstafolketshus.org för mer information.

Logga av Andreas Slättner.

PROGRAM

Vi reserverar oss för att ev ändringar kan ske.

Fredag 1 september: 18.00 – 22.00

  • 18.00 – 22.00 – Årsta Folkets Hus Bio: Kulturkväll med Club Folle.
    Årstas egna kulturklubb Club Folle styr en helkväll med tema artificiell existens! Det blir livemusik, konstutställning, och panelsamtal om AI, framtiden och kulturen. Öl och vin kan köpas på plats.
    OBS: Inträde – Biljetter

  • 19.00 – 19.30 – Årsta Folkets Hus Amfiteater: Utomhusbio ”Arkitekter berättar”.
    Utebio under bar himmel! ”Arkitekter Berättar” med Årsta Centrums arkitekter Erik och Tore Ahlsén som besöker och visar upp centrumet. 

  • 19.30 – 21.00 – Årsta Folkets Hus Amfiteater: Utomhusbio Cinema Queer.
    Filmfestivalen Cinema Queer presenterar den animerade filmen ”Topp 3” (Sverige, 2019), med regi av Sofie Edvardsson. Producent samt manusförfattare är Simon Österhof. 44 min. Synopsis:

    Topp 3 idioter jag hatar:
    3. Sveriges statsminister. Eller ja, egentligen vilken politiker som helst som ser till att det känns som att man inte kan bo där jag bor. 2. Mig. Jag är så sjukt less på mig själv. Att jag gillar det jag gillar och att jag inte bara kan göra det lite lätt för mig själv nån jävla gång. 1. Dig.

    Så börjar den animerade filmen Topp 3, som vunnit pris på en av världens största HBTQ-filmfestivaler i Los Angeles. I filmen möter vi Anton, som går sista året på gymnasiet när han träffar David och blir hals över huvud förälskad. Men räcker kärleken om man vill leva helt olika liv? En bitterljuv romantisk komedi om kärlek, topplistor och framtidsdrömmar i Norrlands inland.
     

Lördag 2 september: 11.00 – 20.00

  • 12.00 – 12.20 – Årsta Folkets Hus Amfiteater: Officiell invigning av Årsta Centrums 70-års jubilum!
    Officiell invigning av jubileet sker på utescenen med Kulturborgarrådet Stockholms Stad Torun Boucher och Hassan Jama; ordförande stadsdelsnämnden Enskede-Årsta-Vantör.

  • 12.30 – 12.45 – Årsta Folkets Hus Amfiteater: “Trasiga familjen”.
    Riksteaterföreningen Söder om Söder presenterar ett smakprov ur Trasiga Familjen med Viktor Brobacke på utescenen. Ett musikaliskt allkonstverk och en riktig konsthappening. Musiken är komponerad av Viktor Brobacke och kommer delvis från tidigare Caféz-produktioner och från soloalbumet Vuxna Barn. Musiker från bl.a Moneybrother, Fever Ray, Siri Karlsson, Weeping Willows och Månskensorkestern.


    Trasiga Familjen.


  • 11.00 – 16.30 – Årsta Folkets Hus Bio: Bildspel med fotografier på Årsta Centrum genom åren. (paus för filmvisning 14.30-15.15)
    Inne i Årsta Folkets hus bio i salongen Mälaren rullar ett bildspel med fotografier på Årsta Centrum genom åren, arrangerat av Enskede Fotoklubb och Enskede-Årsta Hembygdsförening.

  • 11.00 – 17.00 – Årsta Torg: Bord på torget.
    Under dagen från 11.00 – 17.00 kommer torget fyllas av bord och tält som upptas av lokala föreningar och företag.

  • 11.00 – 22.00 – Årsta Folkets Hus Bio: Fotoutställning av Årstaskolan.
    Inne i biografens foajé presenteras en fotoutställning om Årstaskolan genom åren  – arrangerad av Årstaskolan.

  • 11.00 – 11.45 – Årsta Torg: Stadsvandring bland butiker i Årsta Centrum med betoning på 1950-talet. 
    Samling vid Marklunds skulpturgrupp “Gycklarna” utanför biografen på Årsta Torg. Kerstin Bodström och Mats Persson från Enskede-Årsta Hembygdsförening guidar en vandring bland butiker och verksamheter runt Årsta Centrum med fokus på 1950-talet.

  • 12.00 – 16.00 – Årsta kyrka: Öppet hus.
    Svenska Kyrkan Enskede-Årsta församling öppnar dörrarna till Årsta Kyrka och håller öppet hus.

  • OBS! INSTÄLLT PGA SJUKDOM.
    12.00 – 13.30 – Årsta torg: Guidad vandring med Sophie Heine för personer med synnedsättning.
    Samling vid Marklunds skulpturgrupp “Gycklarna” utanför biografen på Årsta Torg. Sophie Heine leder en stadsvandring runt Årsta för personer med synnedsättning; en upplevelse av statyer, fasader och inslag i gatubilden med alla sinnen.

  • 12.30 – 13.30 – Årsta torg: Stadsvandring med Anders Djerf; arkitektur och kultur i Årsta!
    Samling vid Marklunds skulpturgrupp “Gycklarna” utanför biografen på Årsta Torg. Om Premiärbiografen FORUM som blev Årsta Folkets Hus Bio, upprustade Årsta Teater, samt Årsta kyrka från 2011. Flera andra scener för kultur i ett levande lokalt centrum!

  • 12.30 – 12.45 – Årsta Folkets Hus Bio: Återinvigning av skulpturen “Danspaus”.
    Producent Carina Törnblom inviger skulpturen “Danspaus” av Astrid Rietz, som har återinstallerats i biografens foajé.

  • 12.50 – 13.05 – Årsta Torg: ”ALLA KAN DANSA” ute på torget.
    Låt kroppen röra sig som den vill till musik, under guidning av Francesca Lindén (Dancelab.cc). Kravlös, härlig och inspirerande ”dans” som ALLA kan!

  • 13.00 – 14.00 – Årsta Bibliotek: Sagoläsning.
    Årsta Bibliotek bjuder på sagoläsning “Lilla sagohjulet”! Sagohjulet har kommit och ett av barnen får snurra på det! När det stannar pekar det på något av djuren: räven, kossan, grisen, fisken eller något av de andra. Tre eller fyra spännande berättelser om djur hinns med!

  • 13.00 – 14.00 – Årsta Folkets Hus Teater: Kulturpolitiskt panelsamtal om visionen kring Årsta Centrum.
    Moderator Karin Roberts leder ett kulturpolitiskt panelsamtal som kretsar kring visionen om Årsta Centrum. Medverkar gör Torun Boucher (Kulturborgarrådet Stockholms Stad), Mikael Sandberg (kulturchef på Folkets Hus och Parker), Kristina Axén Olin (ledamot Kulturutskottet), Calle Nathanson (studieombudsman och Koncernchef, ABF) samt Jonas Schneider (VD Familjebostäder). 

    Samtalet djupdyker i Årsta Centrum, som är Sveriges första förortscentrum, och som byggdes för att rymma kultur i alla former, teater, musik, bibliotek, biograf, samt all nödvändig service. Hur planerar vi när vi bygger nytt idag? Hur ser infrastrukturen för det demokratiska samtalet ut idag?

  • 13.00 – Årsta kyrka: Föredrag av Eva Blom i Årsta Kyrka.
    Svenska Kyrkan Enskede-Årsta församling bjuder in till ett föredrag av Eva Blom, dåvarande kyrkoherdens sekreterare i Årsta Kyrka.

  • 13.45 – 14.45 – Årsta Torg: Skulpturvandring med Anders Djerf.
    Samling vid Marklunds skulpturgrupp “Gycklarna” utanför biografen på Årsta Torg. Anders Djerf guidar oss runt och berättar om Årstas skulpturer, “Gycklarna” på torget, glada fiskar i brons, en trådbuss, ”Elefanten utan snabel” och en stor snigel!
  • 14.00 – Årsta kyrka: Föredrag av Harriet Linder Sporror.
    Årsta kyrkas dåvarande kyrkorådets ordförande Harriet Linder Sporror håller föredrag i kyrkan.

  • 14.00 – 15.00: Årsta Bibliotek: Arkitekt Anna Runske samt Marie Aldehorn från Familjebostädeleder en visning av Årsta bibliotek samt Kulturskolan.
    Modernisera utan att förstöra – renovering av en kulturklassad fastighet. Följ med på en visning av Årsta bibliotek och kulturskolan som renoverades under 2021-2022 för att tillgänglighetsanpassas och möta dagens verksamhetsbehov. Arkitekt Anna Runske, och Marie Aldehorn från Familjebostäder visar och berättar om hur en kulturklassad fastighet kan moderniseras varsamt.

  • 14.30 – 14.45 – Årsta Folkets Hus Amfiteater: Videos och presentation av Dansens hus.
    Dansens Hus intar utescenen på Amfiteatern för en presentation samt visning av dansvideos.

  • 14.30 – 15.00 – Årsta Folkets Hus Bio: Filmvisning “Arkitekter berättar” om bröderna Ahlsén (15 min)
    Producent Lars Säfström från SVT presenterar sitt program om bröderna Ahlsén ”Arkitekter Berättar” (15min).

  • 15.00 – 15.45 – Årsta Torg: Rundvandring med arkitekten Erik Ahlsén.
    Rundvandring med Erik Ahlsén; son till en av Årsta Centrums arkitekter, Erik Ahlsén. Guidningen har fokus på förutsättningar och gestaltningen av centrumet, och tar plats bland annat på torget, biblioteket och Årsta Folkets Hus teater.

  • 15.00 – 15.20 – Årsta Folkets Hus Amfiteater: Uppträdande av bandet MOJS & Turtola.
    Bandet MOJS & Turtola spelar härliga hyllningslåtar till Årsta på amfiteaterns utescen; av och med Magnus Bernholz och Jonas Säfsten.

  • 15.30 – 16.15 – Årsta Folkets Hus Teater: Stand-up med Birgita Klepke & Malin Appeltofft.
    Birgita Klepke och Malin Appeltofft bjuder på vassa spaningar och bittra analyser i en dryg halvtimmes fartfylld stand-up comedy om det skeva i en turbulent tid. Linjen mellan tragik och komik är tunn.


    Birgita Klepke och Malin Appeltofft


  • 16.00 – 17.00 – Årsta Bibliotek: Föreläsning av Per Wirtén om förortstorget; demokratins skyddsvall.
    Årsta Bibliotek bjuder in till samtal med författaren och kulturskribenten Per Wirtén med tema förortstorget; demokratins skyddsvall. Genom Storstockholms förorter sträcker sig en vintergata av torg. Det är ingen tillfällighet. De var naven i försöket att bygga en ny demokratisk stad. Nu har de politiska ambitionerna ändrats. Men torgen ligger kvar.

  • 17.30 – 19.00 – Årsta Folkets Hus Bio: Snack & mingel med podcasten ”Staden”.
    Podcasten Staden med Dan Hallemar och Håkan Forsell samtalar om vägen mot Årsta och sökandet efter en vänlig arkitektur. Under 1940-talet formuleras en annan typ av arkitektur och stadsbyggnad som en reaktion mot 1930-talets strama modernism. En längtan efter en vänligare och varmare arkitektur formuleras. Det är i denna tid som planerar för Årsta dras upp. Podcasten Staden firar 10-årsjubileum 2023 och samtalet i Årsta följs av ett firande.


    Podcasten Staden: Dan Hallemar och Håkan Forssell. Foto Simon Johansson.


  • Mellan 17.00 – 18.30 (exakt tid kommer) – Årsta Folkets Hus Teater: Framträdande av Sherlock.
    Framträdande av ikoniska 90-talsgruppen Sherlock – plus ett hemligt förband!

  • 19.00 – 21.30 – Årsta Folkets Hus Amfiteater: Utomhusbio La La Land.
    Ute på amfiteatern visar vi Damien Chazelles ”La La Land” (2016) på utomhusbion.

Söndag 3 september: 11.00 – 19.00

  • 11.00 – 13.00 – Årsta Folkets Hus Bio: Årsta kyrka håller gudstjänst i biografen.
    Svenska Kyrkan Enskede-Årsta församling håller i gudstjänst i Folkets Hus biograf.

  • 11.00 – 17.00 – Årsta Torg: Bord på torget.
    Under dagen från 11.00 – 17.00 kommer torget fyllas av bord och tält som upptas av lokala föreningar och företag.

  • 11.00 – 22.00 – Årsta Folkets Hus Bio: Fotoutställning av Årstaskolan.
    Inne i biografens foajé presenteras en fotoutställning om Årstaskolan genom åren  – arrangerad av Årstaskolan.

  • 11.00 – 12.00 – Årsta torg: Stadsvandring med Anders Djerf; arkitektur och kultur i Årsta!
    Samling vid Marklunds skulpturgrupp “Gycklarna” utanför biografen på Årsta Torg. Om Premiärbiografen FORUM som blev Årsta Folkets Hus Bio, upprustade Årsta Teater, samt Årsta kyrka från 2011. Flera andra scener för kultur i ett levande lokalt centrum!

  • 12.00 – 13.00 – Årsta Folkets Hus Amfiteater: Lokala band på utescenen.
    På utescenen bjuder vi på härlig musik från olika lokala artister! Björn Cederqvist sjunger låtar med Årsta-tema, Derya Tezcan spelar turkisk folkmusik, och Pariserhjulet (årstabon Lars Jansson Kilman) lirar svensk akustisk pop.


    Pariserhjulet, Lars Jansson Kilman.


  • OBS! INSTÄLLT PGA SJUKDOM.
    12.00 – 13.30 – Årsta Torg: Guidad vandring med Sophie Heine för personer med synnedsättning.
    Samling vid Marklunds skulpturgrupp “Gycklarna” utanför biografen på Årsta Torg. Sophie Heine leder en stadsvandring runt Årsta för personer med synnedsättning; en upplevelse av statyer, fasader och inslag i gatubilden med alla sinnen. 

  • 13.30 – 14.30 – Årsta Folkets Hus Bio: Föredrag och bildvisning av arkitekten Erik Ahlsén.
    Samling vid Marklunds skulpturgrupp “Gycklarna” utanför biografen på Årsta Torg. Arkitekten Erik Ahlsén gästar biografen och diskuterar metodik, bakgrund och programideologi i förhållande till Årsta Centrum. Från program till arkitektonisk idé och genomförande. Skisser och tankar: varför ser Årsta centrum ut så här? Hur har åldrandet gått? Föredraget innehåller även en bildvisning av privata foton av torget genom hans uppväxt i Årsta tillsammans med hans pappa Erik Ahlsén, som är en av Årsta Centrums arkitekter.

  • 15.00 – 16.00 – Årsta Folkets Hus Bio: Förhandsvisning av barnfilmen De Hungriga Björnarna.
    Rose-Marie Strand från Folkets bio presenterar en förhandsvisning av barnfilmen ”De hungriga björnarna”. Regi av Alexandra Májova, och Katerina Karhánková 40 min. Synopsis:

    En av björnarna är stor och tjock och en är väldigt liten… Ned och Mishka är inte vilka björnar som helst. De flesta brunbjörnar tycker om att hålla sig för sig själva, men de här två är goda vänner och bor tillsammans i ett mysigt hus mitt i skogen. Över allt annat på jorden älskar de mat, som de gärna vill ha så mycket som möjligt av, men helst med minst möjliga ansträngning. Det går inte alltid som de tänkt sig, men oftast slutar det med två mycket mätta och belåtna björnar.

    Svenska röster: Leif Andrée, Anton Lundqvist, Jennifer Sherwood, Annica Smedius, Anna Isbäck, Stig Zamolo, Bengt Järnblad, Anton Olofsson Raeder


    De Hungriga Björnarna.


  • 15.00 – 16.15 – Årsta Torg: Skulpturvandring runt Årsta med Anders Djerf.
    Samling vid Marklunds skulpturgrupp “Gycklarna” utanför biografen på Årsta Torg. Anders Djerf guidar oss runt och berättar om Årstas skulpturer, “Gycklarna” på torget, glada fiskar i brons, en trådbuss, ”Elefanten utan snabel” och en stor snigel!

  • 15.30 – 16.00 – Årsta Folkets Hus Amfiteater: Allsång med Årsta Scenfolk.
    Årsta Scenfolk bjuder in till allsång på utescenen på Amfiteatern.

  • 17.00 – 19.00 – Årsta Folkets Hus Bio: Förhandsvisning av Jordens sång samt visning av journalfilm från Årsta.
    Årsta Filmstudio presenterar sig på scenen, följt av Lars Säfström som presenterar en journalfilm som visar Årsta Centrum 10 år efter invigningen 1953. Efter det presenterar Rose-Marie Strand från Folkets Bio förhandsvisning av Jordens sång av Margreth Olin (Norge 2023, 90 min). Synopsis:

    Med sitt hemland Norges svindlande vackra bergslandskap som sin monumentala bakgrund ger sig Margreth Olin ut på en existentiell resa med sina egna åldrande föräldrar som mänsklig måttstock ute i de vidsträckta vidderna. Här har deras familj alltid levt sida vid sida med naturen, även när jordens urkrafter har visat sin mest skoningslösa sida. Men inte ens det hårdaste berget är oföränderligt – och absolut inte i tider som vår.

    Årets filmiska naturupplevelse om livet, döden, naturen och om att helt enkelt vara närvarande i världen. Det blir inte mycket större än Jordens sång.

Varmt välkomna till årets folkfest!

Foto från invigningen av Årsta Centrum år 1953.

70-års jubileet arrangeras av Årsta Folkets Hus med stöd av Stockholms stad och ABF Stockholm i samarbete med Familjebostäder, samt Årsta bibliotek, Årstabo, Folkets Hus och Parker, ArkDes, Cinema Queer, Club Folle, Dancelab, Dansens Hus, Enskede – Årsta Hembygdsförening, Enskede fotoklubb, Folkets Bio, Klepke & Appeltofft, Podcasten Staden, Filmkonsulenterna Region Stockholm, Riksteaterföreningen SOS, SVT, Årsta kyrka, Årsta scenfolk, Årstaskolan, föreningar aktiva i Årsta Folkets Hus m fl.