Årsta Folkets Hus Teater

Årsta Folkets Hus Teater: Årsta Torg 5, 120 54 Årsta

Varmt välkommen till Årsta Folkets Hus Teater! Vi är en gästspelscen som presenterar teater, dans, standup och musik för stora och för små. Under våren gästar Dansens Hus och flera regionteatrar oss. Teatern går också bra att hyra. Årsta Folkets Hus samarbetar med Riksteaterföreningen söder om Söder för mycket av scenkonstverksamheten. Ta del av Riksteaterföreningen söder om Söders fulla repertoar här.

Aktuella föreställningar och konserter ↓22-27/4 – Dansens hus – Dalija Acin Thelander ”Fields of Tender

Fields of Tender är en koreograferad installation för de allra yngsta, skapad speciellt för att möta barn med fysiska och intellektuella funktionsvariationer.

Utmana din nyfikenhet, eller låt kroppen bara slappna av. I detta hypnotiserande rum stryker pälsmjuka girlanger mot huden och böljande färger fyller rummet.

Tillsammans hänger vi oss åt detta fantasifulla universum där dans, musik, video och sinnesrörande objekt blir till ett – allt i en bestående känsla av överflöd, ömhet och övernaturliga krafter.

Ni upplever föreställningen fritt och på era egna villkor. Föreställningsrummet är öppet och ni kan komma när ni är redo, gå ut och gå in igen och gå hem när det passar er. Verket är skapat speciellt för att möta behoven bland de allra yngsta barnen med fysiska och intellektuella funktionsvariationer i ålder från 6 månader upp till 2 år. Barn utan funktionsvariation mellan 6-18 månader är också välkomna att uppleva Fields of Tender.

– Varje föreställning har ett maxantal på 15 barn
– I anslutning till salongen finns ett vilo- och skötutrymme.
– Alla sittplatser är på golvet, även för vuxna.

Det kommer att göras 14 föreställningar mellan 22 och 27:e april (samtliga dagtid).

Datum & tid: 14 st föreställningar mellan 22 och 27:e april (samtliga dagtid)
Plats: Årsta Folkets Hus Teater
Biljetter: Här!

*Specialvisning: Föreställningarna på lördag 27 april kl 14:00 och 15:30 riktar sig till något äldre barn i åldern 2-5 år med fysiska och intellektuella funktionsvariationer.

Fields of Tender är ett samarbete med DANSiSTAN/CIRKUSiSTAN


Fre 26/4 Almost Motown – soulparty

Soulfest, livemusik och DJs!

Kom tidigt och häng i foajén, ta ett glas, nåt att äta och njut av vår DJ´s förstklassiga urval av det bästa ur den digra soulskatten. Från 19.30 blir det livemusik för hela slanten då Almost Motown äntrar scenen och presenterar ett pärlband av klassiska Motown –
hits!

Datum & tid: 26 april, Insläpp foajén: 17.00 (DJ´s: Doc Pete & friends) Konsert: 19.30
Plats: Årsta Folkets Hus Bio
Pris: 150 sek 
Biljetter: Här!


Lör 27/4: The REED project

Nyss fyllde ett av rockhistoriens mest episka album 50 år – Lou Reeds ”TRANSFORMER” med låtar som Walk on the wild side, Satellite of Love , Perfect Day… en milstolpe!

På grund av just detta har några av ’Dalarnas finest’ musiker (fr bl a Stonecake, P Floyd, Martin Riverfield, Lokomotiv HPE, Broder Henrik Rapp, Thalamus m fl.) samlats i samarbete med filmare & skådespelare, och jobbat ut en konsert och tributföreställning av hela albumet och det hade sina start-föreställningar hösten 2023 med närmast överraskande starkt gensvar och lyriska publikrecensioner.

Nu åker föreställning på turné ute i landet och vi är oerhört glada att kunna presentera The REED project – TRANSFORMERS from the UNDERGROUND på fina Årsta Folkets Hus. Varmt välkomna!

Datum & tid: Lördag 27 april 19.30
Entrén öppnar: 17.00
Plats: Årsta Folkets Hus Bio
Biljetter: Här!


Sön 28/4: Depeche Mode – Songs of Faith and Devotion, hela skivan live!

På scen: THE NEW DRESS med sångarna MÅRTEN KELLERMAN EMMON & ANNIKA (PARIS)

THE NEW DRESS har framfört samtliga Depeche Mode-album 1981-1993 live. Det är nu åter dags att fira episka SONGS OF FAITH AND DEVOTION. Allt spelas live!

Insläpp foajén: 17.00 (barhäng & dj´s)
Konsert: 19.30

Plats: Årsta Folkets Hus Bio

Köp biljetter här!


Tis 14/5: Årsta Comedy med Al Pitcher m.fl.

Årsta Comedy med Årstabon Birgita Klepke & Malin Appeltofft intar Årsta Folkets Hus Teater med gästerna Al Pitcher och Årstakomikern Hjalmar Lindgren.

Årstabon Hjalmar Lindgren ger en inblick i sin vardag som ofrivillig vegan, socialarbetare och trött småbarnsfar. Med komiska observationer om livets tillkortakommanden, blandat med en finurlig touch, gör han nu debut på hemmaplan. Tisdag 14e maj är ni varmt välkomna på skrattfest i Årsta!

Datum & tid: Tisdag 14 maj 19:00
Plats: Årsta Folkets Hus Teater
Biljetter: Här!


Handbok för husmödrar

1955. Ester är 19 år, har gift sig och fått flytta in i ett alldeles nybyggt hus. Med rinnande vatten i badrummet. Och elektrisk spis. Hon får gå från jobbet när hon gifter sig. Ingen frågade vad hon ville. Det var bara så det skulle vara. Nu har hon en ny roll. I hemmet.

En husmor i tre olika tidsåldrar. Från 50-tal till nutid flätas dessa olika tidsåldrar samman i en berättelse om Esters liv som hemmafru. Om ensamheten, den ekonomiska livegenheten och ”kvinnosjukdomar” som det ännu inte finns något namn på.

Med det svenska folkhemmet som fond skildras ett kvinnoliv, Esters, samtidigt som det berättar om alla de tusentals kvinnor som i tysthet alltid rörde sig lite i periferin, bakom spetsgardinerna, i förklädena och bland husmanskosten.

Handbok för husmödrar är en slags folkbildning om en nedtystad yrkesroll i det svenska folkhemmet – den obetalda hemmafrun. Det handlar om moderskap, att vara kvinna och om tidens förväntningar och konventioner. Och det handlar om väntandet. På mannen. På barnen. Och kanske på ett liv som aldrig riktigt blev av.

Datum & tid: 1 juni 19.00, 2 juni 15.00
Plats: Årsta Folkets Hus Teater
Biljetter: Här!


Det är en gris på föris – musikteater

Efter Johanna Thydells bok ”Det är en gris på dagis”

NÖFF. I en hage står en gris och känner sig ensam. En bit bort ligger föris. Där verkar barnen ha så roligt. Grisen fattar ett beslut och blir varmt välkommen in i barngruppen. Men hur ska de kunna gömma en gris på föris?

Regissör: Daniel Nyström Producent: Byteatern Kalmar länsteater

Datum & tid: 1 juni 11.00 och 13.00 (föreställningen är 30 min lång)
Plats: Årsta Folkets Hus Teater
Biljetter: Här!

17-18/10: Mitt i livet med Frida Hallgren och Henrik Norlén!

Ett varmt relationsdrama med Frida Hallgren och Henrik Norlén

Ett par är mitt i livet, har varit gifta i tio år, har en dotter som är åtta, ett hus med åtta rum fast dom inte behöver det. Det är mitt i natten, han är på väg till toaletten när han hittar sin fru sittandes i köket och frågar henne om vad som står på, varpå hon svarar: jag älskar inte dig längre.

Det var inte så här hon ville att livet skulle bli. Och han, han har inte ens tänkt på saken.

Till en början gör han allt för att byta samtalsämne och skämtar. Men hon fortsätter att räkna upp alla sina besvikelser, alla livets vägval när hon kunde ha valt annorlunda. När hon till slut berättar att hon träffat någon annan som tycker om att prata med henne om allt, se utställningar, läsa böcker, gå långa promenader, så brister det för honom och han börjar att slå sönder köket.

I spillrorna av deras forna kök börjar ett nytt samtal där dom så småningom börjar förstå varandra.

I rollerna ser vi Frida Hallgren och Henrik Norlén. Frida har synts i en mängd filmer och TV serier, exempelvis långfilmer som Så som i himmelen (Oscarsnominerad för bästa utländska film) och uppföljaren Så ock på jorden, Monky, Solsidan samt TV serierna Fröken Frimans krig och Arne Dahl bland andra. Hon är tvåfaldigt guldbaggenominerad för filmerna 30:e November och Så som i himmelen.

Henrik har varit verksam på bland annat Dramaten, Uppsala Stadsteater, Västanå teater och medverkat i flera uppsättningar på Kulturhuset Stadsteatern. På film har vi kunnat se honom i produktioner som t ex Stockholm Östra, Hotell, Återträffen och Gränsen. Henrik har också gjort ett flertal tv-produktioner som exempelvis En pilgrims död, August, Skeppsholmen, Coachen, Det Brinner, De största vatten samt filmerna om Johan Falk.

Datum & tid: Torsdag 17 oktober kl 19:00 och Fredag 18 oktober kl 19:00
Plats: Årsta Folkets Hus Teater
Biljetter: Här!


Lör 26/10: Premiär Extas!

En explosiv dramakomedi om att söka den totala friheten.

Elin försöker rädda sin kompis ur en sexsekt, men i stället dras hon själv in i den. Det ska komma att utvecklas till en mardröm, som förändrar hennes liv för alltid.

I en mexitegelvilla driver entreprenören och mångsysslaren Lenny Dahlén ett frihetligt kollektiv. Det finansieras av självförverkligande kurser, massage, och försäljning av ljudteknik och akvarier. De unga tjejerna Mira och Elin bor i villan och förväntas ligga med Lenny, jobba för honom och förverkliga sig själva i de psykiskt nedbrytande kurserna.

Sekten är en del av Elins frigörelseresa, som startar med ett våldsamt uppbrott från den symbiotiska relationen hon har med sin mamma. Det är Mira som rycker loss henne – in i ravekulturens extatiska värld av dans, beats, party, droger och alternativa levnadssätt.

Elin blir besatt av Mira. Genom henne kan Elin bli en annan. En konstnär. En sexgudinna. En egen. Fri. Men att göra sig fri är ingen konst. Det är att vara fri som är svårt.

Prisbelönade dramatikern och regissören Malin Axelsson står för både text och regi i detta spirituella drama, om att vara människa i längtan efter mening, frihet – och extas.

Extas är en samproduktion mellan Riksteatern och Östgötateatern.

Medverkande: Janna Granström, Fanny Färingö, Krister Kern, Pascalle Arias Basualto, William Wahlstedt Manus & regi: Malin Axelsson Koreografi: Camilo Ge Bresky Scenografi & kostymdesign: Anna Dolata Mask- & perukdesign: Agnes Kenttä Ljusdesign: Tobias Hallgren Komposition & ljuddesign: Jonas Redig.

Datum & tid: Lördag 26 oktober kl 19:00
Plats: Årsta Folkets Hus Teater
Biljetter: https://www.tickster.com/sv/events/tp7l7yvn83hjyeb/2024-10-26/extas


Passerade föreställningar och konserter ↓


21-28 sep: Enskedespelet presenterar Pelle Snygg och Snaskebybarnen & Max och Moritz

Enskedespelets knasiga publiksuccé från i våras kommer tillbaka och spelas på Årsta Teater mellan den 21 och 28 september! En galen, rolig och ganska knäpp familjeföreställning som rekommenderas för alla över 6 år. Medverkar gör 50 barn, ungdomar och vuxna mellan 7 och 70 år.

Datum & tid: Vardagar 21-28 september kl. 19:00, helg kl. 16:00
Plats: Årsta Folkets Hus teater


30/9, 1/10: Slaget – Sverigepremiär!

Slaget / Foto Seney Behre

Starkt relationsdrama kryddat med humor och oväntade vändningar.

Två bröder. Ben, den yngre, söker lyckan i storstaden. Magnus, den äldre, stannar hemma och jobbar i pappans motorcykelverkstad. När Ben kommer hem för första gången på 13 år, för att delta på pappans begravning är verkstaden förvandlad till en sophög av sönderplockade maskindelar och gamla snabbmatsförpackningar. Mitt i smutsen möts bröderna. Ben i skräddarsydd kostym, och Magnus med läderjacka. Kontrasten kunde inte vara större. Konflikten är oundviklig och intrigerna hopar sig. Vem ska tala på begravningen? Vilka sanningar tillåts komma fram? 

Slaget är en nyskriven pjäs av hyllade dramatikern Anders Lustgarten som tidigare har skrivit för Storbritanniens största teatrar. Dramat lyfter spänning på olika plan; politiskt om livet på en liten ort  kontra en större stad, personliga relationer mellan två bröder, en kärlekshistoria samt skuld  som följd av livsval. Dritëro Kasapi, Riksteaterns teaterchef regisserar.

Läs mer om föreställningen här

Datum & tid:
Lördag 30 september kl 19:00
Söndag 1 oktober kl 17:00

Plats: Årsta Folkets Hus Teater

Arrangör: Riksteaterföreningen söder om Söder


Tors 5/10: En midsommarnattsdröm

William Shakespeares En midsommarnattsdröm, gästspel av Scenkonst Sörmland.

Denna version av Shakespeares älskade En midsommarnattsdröm, med manus av Lucas Svensson, utspelar sig i 30-talets Sörmland. På ett stort gods rustas det till bröllop. Vi befinner oss i mellankrigstid, mörkret skall besegras och landet kokar över av framåtanda och optimism. Världen skall ordnas och kontrolleras, för allas bästa. Botten, godsets gårdskarl står och ser upp mot slottet och känner förändringens vindar mot sin nacke. Allt skall nu bli bra, men något skaver och grälen ekar mellan husen.

När tillvaron blir för påträngande flyr alla till skogen, denna magiska plats, där allt blir möjligt. Men just den här natten, midsommarnatten, är gränsen mellan den verkliga världen och drömmen flytande och farlig. Där finns opålitliga krafter och i skuggorna och mörkret tar en eskalerande kärleks- och förväxlingsfars vid.

Manus Lucas Svensson och regi Maria Weisby.

Tid: Torsdag 5 oktober kl. 19:00
Plats: Årsta Folkets Hus teater


Ons 11/10: Är det hett här?

Anna Hultin / Är det hett här? / Foto Cata Portin

En orädd och fartfylld komedi om klimakteriet

Klimakteriet angår oss alla, kvinnor som män – ändå vet vi väldigt lite om detta skede i livet. Vad händer när mensen tar slut? Varför funkar inte minnet eller humöret som förr? Varför sover man plötsligt inte? Och varför vet vi inte svaren?
I sin fartfyllda debutpjäs rätar Anna Hultin ut menopausens många frågetecken. -Föreställningen handlar om allt som jag själv ville veta om klimakteriet, men inte fick svar på, berättar Anna.

Är det hett här? är lika delar monolog som manifest, lika mycket folkbildning som underhållning. Modigt och med humor delar Anna med sig av sin personliga forskning i menopausens biologi och historia – varvat med lite Shakespeare och oinbjudna experter. 

Läs mer om föreställningen här.

Tid: Onsdag 11 oktober kl. 19:00
Plats: Årsta Folkets Hus Teater
Biljetter: Här!
Arrangör: Riksteaterföreningen söder om Söder


Sön 15/10: Trasiga Familjen

Trasiga Familjen / Foto Mattias Broberg/MANI

Ett musikaliskt allkonstverk och en konsthappening. En generös konsert med barnmusik för vuxna och vuxenmusik för barn.

Välkommen till ett musikalisk rum, ett sceniskt tillstånd där allt kan hända. Ett möte med surrealistisk lek, poesi och gränslös musik. Trasiga Familjen är hela 12 aktörer på scen. Det är musiker, konstnärer och skådespelare som i publikmötet genom delaktighet och improvisation skapar ett sceniskt konstverk, där gränsen delvis suddas ut mellan publik och utövare.

Med bl.a trombon, talkörer, dragspel, tvärflöjt, engelskt horn, slagverk, klaviaturer, nyckelharpa, saxofon bas och gitarrer så skapas en dynamisk musik med spridda influenser där texterna kretsar kring drömmar, frågeställningar, fantasi och vardag.

Musiken är komponerad av Viktor Brobacke och kommer delvis från tidigare Caféz-produktioner och från soloalbumet Vuxna Barn. Musiker ifrån bl.a Moneybrother, Fever Ray, Siri Karlsson, Weeping Willows och Månskensorkestern.

Läs mer om föreställningen här.

När: Söndag 15 oktober kl. 15.00
Var: Årsta Folkets Hus Teater
Biljetter: Här!
Arrangör: Riksteaterföreningen söder om Söder


Ons 18/10: Årsta Comedy med Babben Larsson m fl

Premiär för Årstabon Birgita Klepke och Malin Appeltoffts nya klubb Årsta Comedy i Årsta Folkets Hus! Kvällens gäster är Babben Larsson, Årstakomikern Erik Berglund.

Tid: Onsdag 18 oktober kl. 19:00
Plats: Årsta Folkets Hus teater
Biljetter: Här!


Lör 21/10: Årsta Visfestival

För andra året i rad är det dags för Årsta Visfestival!

Med Frida Andersson, Årstas egen väletablerade finlandssvenska visdrottning med sitt alldeles egna uttryck. Göran Greider, som berättar om Dan Anderssons liv och diktning. Heidi Baier, flerfaldigt prisbelönad artist som framför såväl Dan Anderssons texter som sina egna.Samt Roger Karlsson, musiklegend från Norra Botkyrka. Arrangör: Black Larsson Musikproduktion i samarbete med Årsta Folkets Hus.

Tid: Lördag 21 oktober kl. 17:00
Plats: Årsta Folkets Hus teater
Biljetter: Här!


Ons 8/11: Newcomers

Newcomers är ett nyskapande VR-dansverk av, och för, högstadieungdomar!

Sinnen, rörelse och populärkultur är återkommande teman i Robins Jonssons verk. Han har under hela sin karriär intresserat sig för förhållandet mellan människa och maskin liksom den digitala utvecklingen och vad den kan tillföra scenkonstfältet. Stabilt, intuitivt och innovativt skapar Jonsson verk som både förundrar och fascinerar. I ”Newcomers” är publiken online och får med interaktiva verktyg – och i realtid – möjlighet att uppleva och medskapa danskonst i en digital världs nästintill oändliga kapacitet. Denna gång på teman kring digitalt samtycke och virtuella övergrepp.

Som publik bär du VR-headset i vilket du ser och upplever en helt interaktiv föreställning och kan själv röra sig fritt i virtuella världar med de andra i publiken, och med dansarna. Rekommenderas från 12 år.

Tid: Onsdag 8 november kl. 19:00
Plats: Årsta Folkets Hus teater
Biljetter: Här!

Föreställningen visas också som skolföreställning för årskurs 7-9 under dagarna 8-9 november. För att boka kontakta biljett@dansenshus.se


Fre 10/11: Gröna Linjens Kammarmusik

Klassisk musik i världsklass, framförd i en mysig och avspänd miljö!

Fredag 10 november bjuder Gröna Linjen Kammarmusik bjuder in till en höstkonsert bestående av två av musikhistoriens vackraste verk, Strauss Metamorphosen och Brahms första stråksextett i B-dur. Med oss på scen har vi några av landets främsta stråkmusiker!

Tid: 19.00 – 20.30
Plats: OBS! Årsta Folkets Hus Biograf
Biljetter: Här!


Tis 14/11 och ons 15/11: Häxor

Häxorna finns mitt ibland oss och har funnits i flera hundra år, men hur känner du igen en häxa? Hur vet du att det inte är en häxa som sitter mitt emot dig på bussen, som är din lärare eller som är din ingifta moster?

Den hyllade koreografen Mari Carrasco, som bland annat gjort uppsättningar för Riksteatern och Black Box Company i Danmark, hämtar inspiration från olika berättelser om häxor för att försöka komma närmare dess innersta väsen. Det är en häxa som gör som hon vill, som har ett vackert yttre och ett hemligt inre, som försöker vara normal, men som ärligt talat inte har någon koll på vad som anses vara normalt. Välkommen till häxornas magiska möte och en häxring där saker kan gå upp i rök och där allt är möjligt! Rekommenderas från 7 år.

”Berör och skakar om publiken […] Dansarna släpper aldrig kontakten med publiken. Tema är magi, kraft och självkänsla. Ett tema som dansarna tydligt förmedlar och som förstärks i mötet mellan den kraftfulla fantasieggande koreografin och den uttrycksfulla högt pulserande musiken”

—Bohusläningen

Tid: Både tisdag 14 november samt onsdag 15 november kl. 19:00
Plats: Årsta Folkets Hus Teater
Biljetter: Här!

Föreställningen visas också för skolor, års 4-9. Boka via boka@dansistan.se


Tors 16/11: Standup med Jesper Rönndahl och Umit Dag!

Jesper Rönndahl är en av Sveriges absolut vassaste och roligaste komiker. Känd från bl.a på Spåret och som programledare för Svenska nyheter och humor serien DIPS på SVT. Jesper har turnerat flitigt under åren med sina egna standup shower och i våras kunde vi se honom som en av programledarna för Melodifestivalen 2023. Nu byter Jesper ut konserthus mot mindre intima klubbgig och kommer till Årsta och kör standup tillsammans med support komiker – ingen mindre än Umit Dag!


Umit har en förmåga att med sitt scenspråk och inlevelse få de enklaste vardagssituationerna till stor komik. Han har turnerat med sin föreställning ”Umit Dag Står Upp för Sverige”, släppt bok, medverkat i Karlavagnen i P4, uppträtt på RAW, Norra Brunn m.m. Har ni inte sett honom live – är det verkligen dags!

Tid: Torsdag 16 november 19.30-20.30
Insläpp: 19.00
Plats: Årsta Folkets Hus Biograf


Lör 18/11: Britt-Marie var här – slutsåld!

Marianne Mörck / Britt-Marie var här / Foto John Gripenholm

En varm komedi med Marianne Mörck i alla roller.

Publik- och kritikersucceén med Marianne Mörck i alla roller är tillbaka på Riksteaterscenerna i höst. En kärlekshistoria om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes ska börja. Det är berättelsen om samhällen vid vägar där fotboll och pizzerior är det sista som överger människorna. Britt-Marie, 63, har just lämnat sitt 40-åriga äktenskap bakom sig och ska starta upp sitt liv på nytt. Det enda arbete hon kan få är i Borg, ett samhälle om vilket det snällaste man kan säga är att det ligger vid en väg. Borg har inget annat än fotbollen kvar. Britt-Marie hatar fotboll. Detta är sannerligen inte början på en underbar vänskap.

Läs mer om föreställningen här.

Tid: Lördag 18 november kl. 19:00
Plats: Årsta Folkets Hus Teater
Arrangör: Riksteaterföreningen söder om Söder


Lör 25/11: Mögel-Nicolai Dunger-Kinski Pop – Punk goes Arty-Farty, Arty-Farty goes Punk

Mögel-Nicolai Dunger-Kinski Pop live på Årstateatern!

Nicolai Dunger, svensk singer/songwriter och udda fågel bördig från Piteå. Nytt album inspelat våren 2023 på Hydra med Jari Haapalainen släpps snart. Mögel – Åren 1978-1983 gjorde Mögel stort avtryck i den framväxande punkscenen, 2018 återförenades de och gjorde storstilad återkomst. Nu förstärkt med Ann Carlberger från klassiska punkbandet Pink Champagne. Kinski Pop – eklektiskt med hypnotiska och suggestiva ljudlandskap. Influenser är psykedelisk rock, jazz och elektronisk musik. Kinski Pop fascinerar publiken som söker nya musikaliska upplevelser.

Tid: Lördag 25 november kl. 19:00
Plats: Årsta Folkets Hus Teater

Arrangeras med stöd av Kulturrådet.


Ons 29/11: Jag är också en främling här

Med Maria Kulle som ciceron ger vi oss in i Kurt Weills värld.

Tänk er Weimarrepubliken eller efterkrigstridens New York. Det var där som Kurt Weill skrev sina odödliga melodier.

Med Maria Kulle som ciceron ger vi oss in i Kurt Weills värld, musiken är kartan och Trio Mirsidrü – Emeli Jeremias, Fredrik Lindborg och Daniel Tilling – har stakat ut vägen med nya, nutida arrangemang av några av Kurt Weills mest hyllade låtar.

Jag är också en främling här är inte en ren konsert, och inte en föreställning – det är en konsert med musik och texter som belyser snåriga livsöden, drömmar och förhoppningar som vi alla berörs av.

Datum & tid: Onsdag 29 november 19:00
Plats: Årsta Folkets Hus Biograf

Arrangör: Riksteaterföreningen söder om Söder


Ons 29/11: Årsta Comedy med Ann Westin och Jonas Strandberg

Årsta Comedy med Ann Westin, Jonas Strandberg, Birgita Klepke & Malin Appeltofft den 29 november kl 19.00, Årstateatern, Årsta Folkets Hus

Välkommen till Årstabon Birgita Klepke och Malin Appeltoffts nya klubb Årsta Comedy i Årsta Folkets Hus!
Kvällens gäster är Ann Westin och Årstakomikern Jonas Strandberg.

Datum & tid: Onsdag 29 november 19:00
Plats: Årsta Folkets Hus Teater


Fre 1/12, lör 2/12: Den fule – gästspel Dalateatern

Den Fule av Marius von Mayenburg är en skruvad, absurd komedi om vår tids personliga kapitalism.  OBS! Exklusivt samtal med tyske dramatikern Marius von Mayenburg på lördag 2 december kl 18:00!

Personliga berättelser har blivit en säljbar produkt och jaget en vara till försäljning. För att bli framgångsrika och älskade marknadsför vi oss ständigt online. Vad blir kvar av den vi en gång var när vi finslipat vår image till fulländning? Gästspel från Dalateatern.

Konstnärligt team:
Manus: Marius von Mayenburg
Svensk översättning: Magnus Lindman
Regi: Nina Rudawski
Scenografi och kostymdesign: Anna Dolata
Ljusdesign: Anna Wemmert
Ljuddesign/musik: Jacobe Suissa
Koreografi: Ossi Niskala
Maskdesign: Cajsa Jackson

Medverkande:
Sofia Rönnegård
Mala Kyndel
Patrik Pettersson
Joel Torstensson

Underbart skruvad satir på Dalateatern: ’En pärla’.”

Anders K Gustafsson, Dalarnas Tidningar

Rolig, svart, konstig, underhållande, farsartad – och gestaltar med svidande tydlighet samtidens moraliska vilsenhet.

Lena De Veen, Dalademokraten

Datum & tid:
Fredag 1 december kl. 19:00
Lördag 2 december kl. 16:00

Lördag 2 december kl 18:00 Panelsamtal med bl a Marius von Mayenburg OBS! på Loftet.

Plats: Årsta Folkets Hus Teater


Sön 17/12: Gröna Linjen Kammarmusik

Julkonsert med Gröna Linjen Kammarmusik & gäster!

Den 17e december i Årsta Folkets Hus, arrangerar Gröna Linjen Kammarmusik sin första julkonsert! På scenen ser ni en blandning av fantastiska artister och musiker som bjuder på en stämningsfull mix av klassisk musik, smäktande jazzballader och en och annan popdänga. Bland annat uppträder jazzsångerskan Amanda Ginsburg, uppbackad av Gröna Linjen Kammarensemble & den fantastiske pianisten och arrangören Carl Bagge! Varmt välkomna 💫

Tid: Söndag 17 december 19.00
Plats: OBS! Årsta Folkets Hus Bio


Tis 16/01 – fre 19/01: Jag tror det är vår därute

En verklighetsbaserad monolog om förlust, sorg och livets helande kraft. Kan en mamma som har förlorat sina barn någonsin bli hel igen?

Irina, en högt uppsatt chef, kämpar mot en kontrollerande make som försvinner med deras barn efter att hon begär skilsmässa. Efter år av sökande, motgångar, förtvivlan, och byråkratiska hinder har livet tappat sin mening. Allt är tomt. Men så träffar Irina en person som väcker förbjudna känslor mitt i den obeskrivliga sorgen. Någonstans utanför det kompakta mörker som så länge har omgivit henne, anar hon ett varmt och inbjudande ljus som påminner om hur livet brukade kännas. Kan det vara våren?

”Jag tror det är vår därute” är en vacker, inspirerande och djupt berörande berättelse om människans enorma kraft och livets helande egenskaper. Pjäsen bygger på en verklighetsbaserad roman av Concita De Gregorio och är dramatiserad av den italienska konstnären Gaia Saitta, som även regisserar föreställningen.

I rollen som Irina ser vi Guldbaggevinnaren Maria Sundbom, känd från bland annat Fröken Frimans krig och Bron samt teaterföreställningar som den uppmärksammade monologen Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva på Uppsala Stadsteater.

Datum och tid:

Tisdag 16 januari 19:00
Onsdag 17 januari 19:00
Torsdag 18 januari 19:00
Fredag 19 januari 19:00

Plats: Årsta Folkets Hus Teater

Längd: 1 tim 30 min

Arrangör: Riksteaterföreningen söder om Söder


Tors 25/01: Ellen Babić

Ett psykologisk dramakomedi om maktspel.

Lärarinnan Astrid lever med sin f.d. elev Klara. Ikväll har rektorn på skolan bjudit in sig själv för att prata om ett besvärande ämne. Det har kommit in allvarsamma klagomål på Astrid från föräldrarna till en av hennes elever, 16-åriga Ellen Babić. Rektorn säger att han vill skydda henne, men går han att lita på? Ett intrikat psykologiskt spel tar fart. Och nu börjar även Klara minnas detaljer från tiden som Astrids elev.

För nyskrivet manus och regi står Marius von Mayenburg, senast aktuell i Sverige på Riksteatern med storsuccén Ex. Hans pjäser har översatts till mer än 30 språk och bland titlarna märks  Den fule,  Martyren, Perplex och Stenen. Ellen Babić hade urpremiär i Reykjavik på Islands nationalteater hösten 2023.

Datum & tid: Torsdag 25 januari 19:00
Plats: Årsta Folkets Hus Teater
Längd: 2 tim

Arrangör: Riksteaterföreningen söder om Söder

Måndagar 5, 12 och 19 feb: Tombola Podcast

Tombola Podcast spelas in Live på Årsta Folkets Hus några måndagar i februari!

Carl Stanley och Marcus Berggren står för babblandet och publiken står för ämnena som ska avhandlas. Allt är som vanligt, fast det är live! Poddarna pågår i ca 75 min utan paus och rekommenderas från 16 år. Välkomna!

Datum & tid:

Måndag 5 februari 19:00
Måndag 12 februari 19:00
Måndag 19 februari 19:00

Plats: Årsta Folkets Hus Teater

Fre 23/02: Mårten Lärka spelar Stig Dagerman

Om man skrivit ”Bränt barn”, ”Ormen”, ”Tysk höst”, ”De dömdas ö”, ”Nattens lekar” och hundratals dagsedlar. Ja, då får man nästan skylla sig själv. Vips kan det komma en egensinnig indietrubadur och göra biblioteksrock av alltsammans.

Mårten Lärka, som förläst sig på Stig Dagerman, har inför Stig Dagermans 100 årsdag gett sig på dennes textskatt och släppt ”Två dagar om året” på vinyl och digitala plattformar. ”Årets album”, enligt Jonas Bengt Svensson, på hans blogg. ”En anarkist tolkas av en annan anarkist”, enligt magasinen Opulens och Konkret.

I början av 00-talet påbörjade Mårten Lärka sin bana inom visgenren, för att därefter utvecklas till en indietrubadur med franska texter. Att ge sig på Stig Dagermans pulserande material känns som ett naturligt steg. Spretigt, valsigt, poetiskt, punkigt, svart, vitt, grått och rosa.

Mårten Lärka & His Crew of Merrymakers, så som den tyska bloggen Global Texan Chronicles så fint beskrev dem kommer nu till Årsta Folkets Hus den 23:e februari. En oförglömlig kväll utlovas när ”Ängelen” (Martin Hellquist), ”Döden” (Lars Ohlsson), ”Piloten” (Lutten Larsson) samt ”Swingpjatten” (Mårten Lärka) tar sig an uppgiften på roligaste allvar.

Datum & tid: Fredag 23 februari 19.00
Plats: Årsta Folkets Hus Teater
Längd: 1 tim


Tis 27/02: Efterhäng – Mekaniska orkestern med Micaela Gustafsson

EFTERHÄNG är mys, musik och något enkelt att äta i timmarna mellan hämtning och läggning. Barnens bästa artister på en scen nära hemmet – allt för att göra det enkelt! Tisdag den 27 februari får vi besök av Micaela Gustafsson och hennes mekaniska dockdjursorkester!

Micaela Gustafsson spelar tradjazzlåtar tillsammans med sin bedårande mekaniska dockdjursorkester. Det blir fart, charleston och en fläkt av 1920-tal. Innan konserten drar igång vid 16.30 finns möjlighet att köpa något att äta på Årstabo, som ligger vägg i vägg med teatern. Varmt välkomna!  ✨

Specialerbjudanden på Årstabo för dig som ska på Efterhäng; 1 portion med pannkakor, sylt och grädde, 1 valfri Smakis och 1 bryggkaffe för 100 kr. Säg i kassan att ni ska på Efterhäng!

Här kan du läsa mer om Mikaela: https://www.musikcentrumost.se/artist/micaela-gustafsson

Konserten ingår i serien Efterhäng som anordnas i samarbete med Musikcentrum Öst och Riksteaterföreningen söder om Söder med stöd av Stockholm stad, Region Stockholm, Kulturrådet och ABF Stockholm.

Datum & tid: Tisdag 27 februari 16:00
Plats: Årsta Folkets Hus Teater
Pris: 60 sek (oavsett ålder)

Fre 1/03: Kassettbanden


I denna personliga berättelse utforskas våra fantasier och föreställningar om hem och hemland.

Chrystèle Khodr är bara sex år när hennes far lämnar hemstaden Beirut för att hämta sin döde brors aska från Märsta i Stockholm. Efter begravningen reser pappan tillbaka till Märsta för att själv bli kvar där. Några år senare hittar Chrystèle en samling kassettband i en låda. Det visar sig att hennes farbror 1976 skickat hem ljudbrev från det ”utlovade landet” Sverige, till det ”förlorade paradiset” Libanon där inbördeskriget rasade på gatorna.

Chrystèle Khodr gestaltar pjäsens berättare som hittar kassettbanden i ett röst- och ljudarkiv. I föreställningen berättar hon sin egen invecklade familjehistoria, men också andra människoöden i krigets spår. Vi möter bland annat den svenska sjuksköterskan Eva som förlorade sin man i en granatattack mot det palestinska flyktinglägret där hon arbetade.

Föreställningen spelas på arabiska och textas till svenska.

Datum & tid: Fredag 1 mars 19.00
Plats: Årsta Folkets Hus Teater
Längd: 1 tim 30 min

Arrangör: Riksteaterföreningen söder om Söder

Tis 5/03: Årsta Comedy med Adde Malmberg m fl

Årsta Comedy med Adde Malmberg, Pernilla Hammargren, Simon Garshasebi och Birgita Klepke & Malin Appeltofft den 5 mars kl 19.00, Årstateatern, Årsta Folkets Hus.

Välkommen till Årstabon Birgita Klepke och Malin Appeltoffts klubb Årsta Comedy i Årsta Folkets Hus! Kvällens gäster är Adde Malmberg, Pernilla Hammargren, grundare av den prisade feministiska humorklubben Stand Up Yours och Simon Garshasebi som synts i Laxbralla på SVT, långfilmen Snälla Kriminella och i flera sketcher på SVT Humor.. Pris: 250 kr.

Datum & pris: Tisdag 5 mars 19.00
Plats: Årsta Folkets Hus Teater

Tis 12/03: ”Candide” av Teater Halland

Teater Halland, Onsala rymdobservatorium

Teater Halland gästar Årsta Folkets Hus Teater med ”Candide” – välkommen på en roadmovie genom rymden om sökandet efter meningen med livet, universum och allting!

Med jordbävning, krig och en olycklig kärlekshistoria i bagaget, reser Candide iväg och söker lyckan på en annan av galaxens planeter. Tillsammans med vapendragaren Cacambo upplever han de mest fantastiska och fasansfulla äventyr på Sorgernas planet, genom Sfärernas musik och guldlandet Eldorado, innan de till sist återvänder till jorden och den älskade Kunigunda. För kanske är det så att allt handlar om att odla vår egen trädgård? Inspirerade av klassisk sci-fi, tar vi Voltaires hjälte ut på ett rymdäventyr du sent kommer glömma.

För dramatisering och regi står Melanie Mederlind, som tidigare regisserat Girls Like That på Teater Halland. Scenograf är Judith Philipp och ljusdesigner Carina Backman. Teamet har tillsammans nyligen iscensatt den klassiska farsen Två herrars tjänare på Teater Västernorrland, och innan dess Madame Bovary på Den Nationale Scene i Norge. Mer info om föreställningen hittar du här: https://www.teaterhalland.se/event/den-basta-av-varldar/

Arrangeras i samarbete med Riksteaterföreningen söder om Söder.

Varmt välkomna!

Datum & tid: Tisdag 12 mars 19.00
Plats: Årsta Folkets Hus Teater
Längd: 2 tim ink paus

Fre 22/03, lör 23/03: ”Avig” av Dansens Hus

På några passar allting alltid perfekt! Alltid rätt, alltid snyggt, aldrig avigt, aldrig för smått eller för stort. Färg, form, linjer, kropp, en perfekt outfit för alla lägen! Medan en annan trasslar med samma knutar som aldrig går att lösa. Hur kan samma tröja var rätt den ena dagen men avig den andra?

Dansens Hus kommer på besök med Avig; ett dansverk för barn i mellanstadiet om att fatta mönstret och hitta den räta sidan, om att komma till rätta med sig själv, passa in i kroppen, gruppen, rummet och världen.

Föreställningen skapas av TUBO & Co som består av Tobias Ulfvebrand och Hugo Therkelson. Båda är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan och har förutom flera yrkesverksamma år som dansare, arbetat inom musikfältet som kompositörer. Föreställningen produceras av Smart frilanskooperativ i samarbete med Unga Dramaten och i samproduktion med Dansens Hus Stockholm med stöd av Kulturrådet och Stockholms Stad.

Datum & tid:

Fredag 22 mars 19.00
Lördag 23 mars 16.00

Plats: Årsta Folkets Hus Teater

Ons 3/04: Årsta Comedy med Marika Carlsson m fl

Årsta Comedy med Marika Carlsson, Årstakomikern Peter Nitschke, Birgita Klepke & Malin Appeltofft den 3 april kl 19.00, Årstateatern, Årsta Folkets Hus.

Välkommen till Årstabon Birgita Klepke och Malin Appeltoffts klubb Årsta Comedy i Årsta Folkets Hus! Kvällens gäster är bl a Marika Carlsson och Årstakomikern Peter Nitschke. Pris: 250 kr.

Datum & tid: Onsdag 3 april 19.00
Plats: Årsta Folkets Hus Teater


Lör 6/4: ICHI – Avantgardistiskt enmannaband

ICHI är multikonstnären som med hjälp av upphittade föremål och hemmagjorda instrument skapar musik i gränslandet till det absurda. 

Ibland spelar han för barn, ibland på nattklubbar. Det enda du kan veta säkert: du kommer bli golvad. 

Sina musikaliska rötter har han på Nagoyas (Japan) undergroundscen. Under åren har han utvecklat en unik, lekfull akt med influenser från folkmusik, soul och punk, nu med bas i Bristol (UK). 

Han har turnerat flitigt i Japan, Storbritannien och Europa och lyfts fram av David Byrne (Talking Heads) för sitt lekfulla sätt. Hans unika uttryck och tillvägagångssätt har gett honom kultstatus på alternativscener världen över. 

Den 6/4, 17.00 (spelningen börjar 17.00, dörrarna öppnar 16.45) kommer han till Årsta Folkets Hus Teater för en exklusiv spelning! 

”Hilarious & bonkers & brilliant”
– Lauren Laverne 

”It’s the kind of idiosyncrasy that cult fan-bases are built on”
– Venue Magazine

Tors 4/04: Nomad

En musikalisk berättelse om olika sätt att bo och leva.


Nomad är ett musikaliskt och poetiskt scenkonstverk som nyfiket och generöst interagerar med sin publik genom existentiella frågeställningar. Föreställningen är baserad på intervjuer som dramatikern Lucia Cajchanova har gjort med artisterna Sofia Jannoks och Salamanca Taikon Gonzalez. Det blir ett fängslande möte mellan Sofias samiska och Salamancas romska rötter. Deras personliga erfarenheter och de fördomar de båda möter i vardagen flätas samman med reflektioner över hur vi människor bor och lever.

Följ med Sofia och Salamanca på en unik och musikalisk resa med samiskt och romskt perspektiv där det bofasta aldrig varit en norm. Kom med till Hisingen och till Sapmi, till Norge, Italien, Spanien, Frankrike, ja hela vägen till Palestinas kust på Jesu tid. Res genom städer och byar, till campingplatser och fjäll och nu till en spelplats nära dig. På scenen har de sällskap av musikern Robert Svärd, välrenommerad flamencogitarrist med världsrykte.

Utifrån sett har nomadlivet både skimrat av lockande frihet och skuggats av historiska grymheter som uteslutning och fördrivning. Här delas de olika erfarenheterna av två uppmärksammade artister från två nationella minoriteter präglade av nomadlivets villkor. Ett starkt musikaliskt arv, oförglömliga mormödrar, trogna hundar och vägar som fortsätter framåt har de också gemensamt. Deras berättelser sammanflätas och skapar i samspel med musik, sång och dans en pulshöjande och berörande föreställning.

Datum & tid: Torsdag 4 april 19.00
Plats: Årsta Folkets Hus Teater
Längd: 1 tim 30 min

Arrangör: Riksteaterföreningen söder om Söder

Tis 09/04: Efterhäng – Karibisk Karneval med Maria Llerena

EFTERHÄNG är mys, musik och något enkelt att äta i timmarna mellan hämtning och läggning. Barnens bästa artister på en scen nära hemmet – allt för att göra det enkelt! Tisdag den 9 april får vi besök av ingen mindre än Sveriges salsapionjär Maria Llerena!

Det blir en färgsprakande, glittrande show och karneval med Maria som är välkänd bl.a från sin Babysalsa-rytmik på Mosebacke. Oemotståndliga rytmer för stora och små! Du kan läsa mer om Maria här: https://www.musikcentrumost.se/artist/maria-llerena Innan konserten drar igång vid 16.30 finns möjlighet att köpa något litet att äta på Årstabo, som ligger vägg i vägg med teatern ✨

Konserten ingår i serien Efterhäng som anordnas i samarbete med Musikcentrum Öst och Riksteaterföreningen söder om Söder med stöd av Stockholm stad, Region Stockholm, Kulturrådet och ABF Stockholm.

Datum & tid: Tisdag 9 april 16.00
Plats: Årsta Folkets Hus Teater
Pris: 60 sek (oavsett ålder)


Ons 10/04: Christoffer Nyqvist – För All Del

Christoffer Nyqvist kommer till Årsta!

Svensk standups framtid Christoffer Nyqvist ger sig ut på soloturné med nyskrivna föreställningen ”För all del”. På några få år har Christoffer hunnit med mer än vad andra komiker lyckas med under en hel karriär. Efter att ha etablerat sig i både radio och tv samt som en av Sveriges största komiker på TikTok så gör Christoffer våren 2024 sin första soloföreställning. ”För all del” är Christoffer Nyqvist i sitt bästa element. En humoristisk standupföreställning fylld med roliga observationer ur det egna livet, om politik och allt annat där emellan.

Datum & tid: Onsdag 10 april 19.00
Entrén öppnar: 18.30
Plats: Årsta Folkets Hus Teater

Torsdag 11/04: Joutsenlauluni / Min svanesång

En tragikomisk kärleksförklaring till skådespelarkonsten.

Stambyte är på gång. De boende har meddelats och folk har flyttat ut. Men en dörr förblir stängd. Bakom den finns Ainailona Silver, en skådespelerska som har gått i pension. Och hon är mitt i ett projekt som inte bör distraheras av petitesser som renoveringar. En skådespelares arbete på teatern är som ett andetag – ingenting blir kvar när strålkastarna släckts. Men Ainailona är kvar. Nu filmar hon sitt livs roller. De hon har spelat och de hon aldrig fick spela – Ilona från Kvinnorna på Niskavuori, den unga Julia Capulet från Verona, Masha från Tre systrar, Cleopatra och många fler.

I föreställningen följer vi Ainailonas livscykel som skådespelare, hennes upp- och nedgångar, stunder av lycka och återvändsgränder. Samtidigt som bostadsrättsföreningens ordförande Rasks förtvivlan fördjupas – och medlen för att få Ainailonas att lämna lägenheten hårdnar. Pjäsen är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands mest kända skådespelare. När hon dog hade hon bara en säng, ett bord, en stol, en filmkamera och videoband där hon genom åren spelat in Ninas monolog ur Måsen – om och om igen.

Min svanesång/Joutsenlauluni är en kärleksförklaring till skådespelarkonsten där Aliisa Pulkkinen spelar totalt 18 roller, alla lika intensivt och passionerat.

Tid & datum: Torsdag 11 april 19.00
Plats: Årsta Folkets Hus Teater
Längd: 1 tim 45 min (ink. paus)

Arrangör: Riksteaterföreningen söder om Söder

Fre 19/4 – Iréne Lundberg – Jazzsångerska

Ömsom kraftfullt, ömsom mjukt, med ett stort mått av improvisation och känsla för texten.

Den 19 april släpper Iréne Lundberg sin andra soloskiva ”Feeling Good” och firar med en konsert i biografsalongen på Årsta Folkets Hus. Med sig på scenen har Iréne tre mycket kompetenta jazzmusiker: Arne Tengstrand på piano, Mårten Korkman på kontrabas och André Borgström på trummor. 

Kom i förväg och mingla med andra jazzintresserade! Dryck och snacks till självkostnadspris.

Här kan du läsa mer om Iréne: www.irenelundberg.com

Datum & tid: Fredag 19 april ca 19.30 (mingel från 18.30)
Plats: Årsta Folkets Hus Mälaren (biografen)
Pris: 150 sek